Saturday, May 2, 2020

libreOffice - suita de birou alternativa



libreOffice este o suita de aplicatii de birou asemanatoare cu Microsoft Office ce poate deschide si documente create cu suita de la Microsoft.

libreOffice este absolut gratuita si este disponibila pentru toate sistemele de operare, printre care Windows, MacOS, Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, DragonFlyBSD, HaikuOS, etc. Asa ca poate fi recomandata elevilor si studentilor si ar trebui sa devina standard in sistemul de invatamant romanesc in primul rand pentru ca nu necesita achizitionarea contra cost a unei licente de utilizare.

Suita contine urmatoarele applicatii echivalente

Componenta Note
LibreOffice 6.1 Writer Icon.svg Writer Un procesor de texte similar in functionalitate cu  Microsoft Word sau WordPerfect
LibreOffice 6.1 Calc Icon.svg Calc O tabela de calculatie, similara cu Microsoft Excel sau Lotus 1-2-3
LibreOffice 6.1 Impress Icon.svg Impress Un program de prezentare ce imita Microsoft PowerPoint
LibreOffice 6.1 Draw Icon.svg Draw Un program de grafica vectoriala similar cu Microsoft Visio si CorelDRAW.
LibreOffice 6.1 Math Icon.svg Math O aplicatie proiectata pentru crearea si editarea de formule matematice. 
LibreOffice 6.1 Base Icon.svg Base Un program de management al bazelor de date, similar cu Microsoft Access.


Aplicatia poate fi descarcata pentru sistemul Windows de la urmatoarea adresa (marea majoritate a distributiilor de Linux vin cu suita deja instalata):

https://www.libreoffice.org/download/download/

3 comments:

  1. Salut!
    Am vazut comentariile recente pe un anumit blog (nu dau nume!) despre educatie_Linux
    Exista distributie romaneasca strict pentru educatie cu mult peste ce ofera Ubuntu/Mint. Baza este Debian. Sigur nu trebuie sa va explic de ce Debian si nu Ubuntu, din comentariile dv reiese un anumit nivel in materie de Linux. +300 de programe pentru educatie. Cel putin 100 de programe care nu sunt cuprinse in repository Ubuntu/Debian si pe care lumea Linux nu prea vrea sa le considere demne de repository Linux. Datorita licentelor si de ce nu intereselor obscure din lumea Linux. De exemplu microscopul virtual de la NASA si multe altele nu au fost adoptate de lumea Linux. Desi de exemplu microscopul virtual aducea undeva la 16gb imagini de inalta rezolutie demne de un microscop. Acest microscop virtual a fost dezvoltat undeva prin 2006, acum 2-3 ani un programator al echipei noastre a reluat proiectul adaugand si traducerile RO/ES/IT, a refacut tot proiectul(java). In acest moment sunt enorm de multe resurse educationale dezvoltate pentru Linux dar care nu sunt luate in seama de dezvoltatorii de distributii Linux. Toata lumea prefera un iso standard cu 4 GB programe preinstalate de care sigur majoritatea profesorilor nu au nevoie. Noi ne incadram sub 2 GB iso, un executabil care instaleaza absolut tot ce doreste userul doar cu cateva click
    Situl are traducere 100% RO-EN, 70% ES, 40% IT. Totul fara bani si sponsorizari, o mana de oameni testeri/traducatori/programatori. In 2015 a fost primul beta "dezvaluit" chiar pe situl despre care vorbeam mai sus.
    Cat despre Linux in scolile romanesti sincer nu vad o rezolvare. Ai nostri sunt interesati de afaceri cu licente sa mai poata adauga un comision si alte acareturi, nicidecum de economii la buget. Indiferent ca este stanga ori dreapta la putere, indiferent de scandal, contractele cu Microsoft merg in continuare
    PS Devuan, primele beta AcademiX (se numea EDU*RO prin 2015) aveau pe post de installer Refracta (pentru nevoile mele am refacut mare parte din installer)(dezvoltat de cei de la Devuan, prima data a fost Refracta si dupa a aparut Devuan), nu aveau suport pentru Uefi pe vremea aceea.

    O zi buna!

    https://academixproject.com

    ReplyDelete
  2. Multumesc pentru comentariu! Ma bucur ca exista o astfel de distributie romaneasca, mai ales ca majoritatea profesorilor inca se descurca greu cu limba engleza si tehnologia in general. Personal, as fi insistat pe limba engleza pentru elevi pentru ca tot mediul din afara este in engleza - le-ar ajuta sa invete acum, si nu la locul de munca.

    Initial, sugeram Ubuntu Studio pentru ca are toate aplicatiile necesare unei scoli/liceu de arte - fiica mea invata la un astfel de liceu.

    Asa cu ziceam si acolo, acasa folosim Devuan, de asemenea cu acces la mare parte din pachetele Debian.

    Va impartasesc convingerea ca scoala romaneasca nu va voi sa treaca pe Linux. Totusi, trebuie sa se stie ca exista alternative ieftine si capabile la softare-ul Windows existent, dar fara problemele in ce priveste exploatarea si intretinerea sistemului de operare Windows.

    Tot pe acel blog, spuneam ca sunt situri romanesti care fac o treaba mult mai buna decat fac eu aici.

    Inca o data, multumesc pentru comentariu!

    ReplyDelete
  3. Am citit comentariile de pe acel blog. Scoala romaneasca e ghidonata de interesele politice. Nu vorbim de numiri in functie de... Anul trecut aveau undeva la 180.000 calculatoare in tot sistemul educational de stat. Nu trebuie multa matematica pentru un calcul sumar sa vedem ce inseamna dotarea acestora cu Office+ Windows de la Microsoft. Iese o suma ce nu poate fi neglijata de alte guverne. Ai nostri nici macar nu s capabili sa faca acest calcul simplu. Nu toata lumea din educatie are nevoie de toate functiile din Microsoft Office. Mai adaugam si un antivirus si deja sumele incep sa prinda contur. Antivirus stim noi de la cine. Ochelarii de cal pusi pe nasul educatiei o indreapta in directia Microsoft. Nici macar nu incearca sa refoloseasca HW mai vechi care de exemplu nu are suport pentru Windows 10 dar ar functiona excelent cu AcademiX instalat. Cateva laboratoare prin scoli sunt dotate cu AcademiX 2.0
    Profesorii in majoritate sunt reticenti in a folosi Linux (indiferent de distributie) pentru ca la randul lor au fost obisnuiti cu eternul Windows. Nu conteaza ca acel Linux are totul pe click, aduce mult mai multe programe pentru educatie (in majoritate free) ei tot Windows viseaza.
    AcademiX este folosit mai mult in strainatate Japonia, USA, Germania, Polonia.
    Engleza? Total de acord, dar ce fac cu gramada de useri care cer RO pe motive nationaliste? Am incercat sa traducem in mai multe limbi, avem membri care locuiesc in Italia, Spania. Iso poate fi instalat exact ca Debian folosind limba necesara

    Ieri discutam cu un profesor de info din echipa. Se pregatesc pentru a sustine lectii online la informatica pe ....telefon!

    ReplyDelete

Bun simt si respect sunt cerinte esentiale pentru discutiile purtate pe acest jurnal personal