Saturday, May 2, 2020

libreOffice - suita de birou alternativa



libreOffice este o suita de aplicatii de birou asemanatoare cu Microsoft Office ce poate deschide si documente create cu suita de la Microsoft.

libreOffice este absolut gratuita si este disponibila pentru toate sistemele de operare, printre care Windows, MacOS, Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, DragonFlyBSD, HaikuOS, etc. Asa ca poate fi recomandata elevilor si studentilor si ar trebui sa devina standard in sistemul de invatamant romanesc in primul rand pentru ca nu necesita achizitionarea contra cost a unei licente de utilizare.

Suita contine urmatoarele applicatii echivalente

Componenta Note
LibreOffice 6.1 Writer Icon.svg Writer Un procesor de texte similar in functionalitate cu  Microsoft Word sau WordPerfect
LibreOffice 6.1 Calc Icon.svg Calc O tabela de calculatie, similara cu Microsoft Excel sau Lotus 1-2-3
LibreOffice 6.1 Impress Icon.svg Impress Un program de prezentare ce imita Microsoft PowerPoint
LibreOffice 6.1 Draw Icon.svg Draw Un program de grafica vectoriala similar cu Microsoft Visio si CorelDRAW.
LibreOffice 6.1 Math Icon.svg Math O aplicatie proiectata pentru crearea si editarea de formule matematice. 
LibreOffice 6.1 Base Icon.svg Base Un program de management al bazelor de date, similar cu Microsoft Access.


Aplicatia poate fi descarcata pentru sistemul Windows de la urmatoarea adresa (marea majoritate a distributiilor de Linux vin cu suita deja instalata):

https://www.libreoffice.org/download/download/

Sunday, March 22, 2020

KiCAD - proiectare electronica

KiCAD este o aplicatie pentru proiectarea schemelor electronice si placutelor cu circuit imprimat, la nivel profesional, fara compromis la calitate.

Pot fi abordate orice fel de proiecte, indiferent de complexitate si dimensiune. Nu este singura aplicatie de acest fel pentru Linux, insa este cea mai completa aplicatie dintre cele cu surse publice.




Sit web: https://www.kicad-pcb.org/

Inkscape - desen vectorial

Inkscape este o aplicatie asemanatoare cu Corel Draw si Adobe Illustrator. Se pot realiza desene vectoriale complexe, dar se poate lucra si cu text. O utilizare normala ar consta in crearea graficilor si textelor decorative pentru lucrari mai complexe, ce se vor aseza ulterior in pagina cu aplicatia DTP numita Scribus (prezentata aici intr-un articol mai vechi). In felul acesta se pot realiza carti, reviste, ziare, etc.

Dar daca este vorba de o lucrare pe o singura pagina, se poate folosi doar Inkscape, fara sa mai fie necesara o aplicatie intermediara, asta fiind si dezavantajul major al lui Inkscape: nu poate crea documente multipagina. In contrast, in Corel Draw se putea realiza o intreaga revista, pagina cu pagina, intr-un singur document/fisier.



Sit web: https://inkscape.org/

QCAD - planuri si desene tehnice 2D

QCAD se vrea o solutie la mai vechea aplicatie AutoCAD 14, si reprezinta cea mai buna aplicatie in domeniu, open-source, disponibila pentru Linux.

Planurile/schitele/desenele tehnice bidimensionale se pot realiza atat vizual, cu mouse-ul, cat si din modul comanda, similar cu ceea ce ofera AutoCAD.

Facilitatile sunt destul de numeroase, nu am sa detaliez aici, rostul acestui sit este sa aduca doar la cunostiinta doritorului ca in Linux exista si un astfel de program.


Sit web: https://qcad.org/en/

FreeCAD - proiectare tehnica 3D/2D

FreeCAD este un program ce se vrea o alternativa la programele de genul SolidWorks, Catia, SketchUp, etc., ce permit proiectarea 3D de ansamble mecanice, motoare, cladiri, avioane, masini auto si tot felul de produse finite. Se poate folosi si in desenele tehnice in doua dimensiuni insa principala utilizare este pentru proiectarea tridimensionala.




Interfata cu utilizatorul este un pic mai greoaie si necesita un efort mai mare in invatare. Insa programul este foarte potent si este in continua dezvoltare.

Situl oficial este aici: https://www.freecadweb.org/