Tuesday, February 26, 2019

De ce Linux?



In primul rand pentru ca este absolut gratis si la indemana tuturor. Asta inseamna ca poti sa instalezi si sa folosesti sistemul de operare fara sa fii nevoit sa platesti, nelimitat si pentru orice scop valid (legiuit). Marea problema a programelor comerciale care circula prin invatamantul romanesc este ca nu pot fi distribuite si elevilor. Este adevarat, unele ofera licenta speciala pentru studenti, insa cu limita de timp. Asa ca metoda clasica neoficiala este sa copiezi ilegal programul (eventual, sa te miri ca profesor de ce elevul nu are acel program deja instalat) si sa dai cate o copie fiecarui elev ce participa la clasa repsectiva. Or, in felul acesta, nu putem pretinde sa pregatim elevi morali daca ii obisnuim sa incalce drepturile de autor si proprietatea intelectuala a altor persoane, oricat de nobil ar fi scopul. Si asta in conditiile in care legea dreptului de autor devine in Europa din ce in ce mai aspra.

Apoi, pentru ca ofera stabilitate, performanta si securitate la superlativ (necesita foarte putina intretinere). Suportul pentru retele de calculatoare si Internet este exceptional. Insa, din punctul meu de vedere, cel mai important este ca vine cu o suita de aplicatii gratis, cam din toate domeniile de activitate ale unei societati dezvoltate. De la munca de secretariat si cancelarie (editare de text, publicare reviste/magazine/pliante, finante, baze de date, etc.), prin clasele de arta vizuala si arhitectura, catre clasele de muzica si teatru/cinematografie, clasele de limbi straine si literatura cat si clasele de stiinte exacte si ateliere tehnice (mate, chimie, fizica, desen tehnic 2D si 3D, electronica, programare, masini-unelte), pentru toate se gasesc aplicatii utile, chiar la nivel profesional. Insa este nevoie de bunavointa din partea organelor de decizie pentru a face posibila o astfel de tranzitie (ce presupune atat existenta echipamentelor de calcul, cat si pregatirea profesorilor - realitatea este ca multi elevi stiu sa lucreze deja cu astfel de programe).

Exista cateva distributii de Linux axate pe diferite tematici, unele mai echipate ca altele:
- Fedora Design - pentru grafica si design;
- Fedora Scientific - pentru stiinte exacte si programare computere;
- Fedora Jam - pentru muzica si procesare audio;
- Ubuntu Studio - pentru toate la un loc (aplicatiile pentru stiinte exacte si programare se pot instala ulterior);
- CAELinux - proiectare asistata de calculator (mediu universitar si industrie, dar in functie de aplicatii, poate fi folosit si in laboratoarele tehnice din licee - mai avem asa ceva?).
 

No comments:

Post a Comment

Bun simt si respect sunt cerinte esentiale pentru discutiile purtate pe acest jurnal personal